Projeksiyon Cihazı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

En Çok Satan Projeksiyon Cihazları için TIKLAYIN 

Projeksiyon Cihazı Alırken Nelere Dikkat Edilir? Projektörün Özellikleri Nelerdir?

 

4. LEVENT NEF 09 Plazadaki Demo Odamıza Bekliyoruz, 10'dan fazla demo projeksiyon cihaz ile Türkiye'nin en zengin demo odasında uzmanlarımız eşliğinde almak istediğiniz ürüne karar verebilirsiniz. 

Projeksiyon Cihazı kullanımı her geçen gün artarken, en iyi projeksiyon cihazı arayışı da buna paralel olarak artmaktadır. BoyutDijital.com "Türkiye'nin Projeksiyon Sunum ve Satış Mağazası" mottosu ile yola çıkarak sektördeki kalitenin artmasını hedeflemektedir.

Projeksiyon satış konusunda farklı yaklaşımlar getirerek BoyutDijital.com olarak, projeksiyon kategorileri, projeksiyon filtreleme seçenekleri ile müşterilerin en doğru cihaza ulaşmasını sağlamayı hedefliyoruz.

Projektör satın almak istediğinizde öncelikle projeksiyon odanızın boyutlarını iyi bilmeniz gerekmektedir. Oda boyutlarınız, aynı zamanda projeksiyon perdesi boyutlarınızı da size söyleyecektir. Ayrıca odanın aydınlık-karanlık durumunu alacağınız karartma perdelerle belirleyebilirsiniz. 3,5 metreden 4 metre görüntü alsanız da videodaki öğeleri yakalayamazsınız. Genel olarak şöyle bir formülasyon üretilebilir; ekran genişliğinin 1,5 katı izleme mesafesi olması gerekiyor, bu oran 2 katına da çıkabilir. Örneğin 2 metre ekranınız var ise 2x1,5=3 metre mesafeden izlemenizi öneriyoruz.

Projeksiyon Cihazı Alırken Nelere Dikkat Edilir?

2000 TL’ye de projeksiyon var, 200.000 TL’ye de nasıl karar vereceğiz diye sorduğunuzu duyar gibiyim, merak etmeyin bu yazı kafanızdaki bazı sorulara cevap verecektir.

Görüntü Teknolojisi ve Lamba Teknolojisi

Bir projeksiyon cihazı TFT LCD Panel, DLP, 3LCD, SXRD gibi görüntü teknolojilerine sahip olabilir, bu teknolojiler keskinliği netliği ve renklerin oluşturulmasını belirler.

Dünyada en yaygın şekilde satılan DLP ve 3LCD teknolojileridir. Uygun fiyatlı ürünler genelde TFT LCD panele sahip ürünlerdir. Fiyatı belirleyen en önemli konulardan biri görüntü teknolojisidir.

Lamba teknolojisi ise normal lambalı, LED, 4LED, Lazer lamba teknolojilerine sahip olabilir, bir ürün DLP LED, DLP Lazer, 3LCD Lazer, 3LCD Lambalı olabilir… Lazer lamba teknolojisinin de lazer fosfor, RGB lazer gibi farklı çeşitleri de olabilir.

Lazer lamba teknolojisi bunlar arasında en kaliteli teknolojidir. Lazer ışık kaynağı uzun yıllar ışık gücü düşmeden görüntü kalitesini korur, normal lambalı bir ürün lamba kalitesine göre değişmekle birlikte yıllar geçtikçe ışık gücünün düşmesine sebep olur, 4000 lümen diye aldığınız bir ürün ilk yıl 4000 lümen verse de ilerleyen yıllarda aynı ışık gücünü vermeyecektir, bu ışık gücü düşüşü en sonunda lamba değiştir uyarısıyla sizi değişime zorlar. Lambalı cihazlar, eko modda ışık gücü düşürerek lamba ömrünü uzatır. Normal yani parlak modda 4000 saat, eko modda 10.000 saat, en düşük sinema modunda 15.000 saate kadar lamba ömrünü uzatabilir. Markalar yüksek söylese de düşük modda bile kullansanız 7-8bin saat kullanıma izin verir.

LED lamba teknolojisi en düşük ışık gücü sunar, lazer gibi stabil değildir, 4LED gibi teknolojilerle lazer teknolojisi yakalanmaya çalışılır, ama bütçesi artmış olur. LED lamba teknolojisine uzun lamba ömürleri yazılsa da stabil değildir, 20.000 saat lamba ömrü 15 yıl gibi bir kullanım sunduğundan ve projeksiyonların elektronik komponent ömrü daha kısa olduğundan asla bu değerleri göremeyeceğiniz için bol keseden yazarlar.

2000 TL’lik bir projeksiyon hem TFT LCD panel kullanır hem çok ama çok düşük güce sahip led lamba teknolojisi kullanır hem de çok basit malzemeler kullanır, dolayısıyla doğru renkler üretmesi ve uzun ömürlü olması çok zordur.

Bataryalı projeksiyonlar çok talep ediliyor ancak yüksek ışık gücü üretemiyor, bir LED lambayı bataryayla besleyebiliyorsanız bilin ki epey düşük güçte bir lamba kullanmış demektir.

LED Lambalı TFT LCD panelli projeksiyonlar uygun fiyatlıdır, genelde otomatik odaklama ve fokus özellikleri vardır, Dahili lisanslı yada lisanssız Akıllı arayüz sunarlar, burada doğal çözünürlük ve ışık gücüne dikkat etmeniz lazım.


Taşınabilir Projeksiyon Cihazları

Taşınabilir demek, nispeten hafif, bir çantaya atıp götürebileceğiniz ürünlerdir, aslında tek elle tutulabilir (one hand hold) ürünler taşınabilir olarak değerlendirilir. Hafiflik küçük boyutlar otomatik odaklama ve fokus özelliği ile birleşir, farklı odalara rahatlıkla taşıyabilir ve hızlıca yansıttığınız duvara görüntü odaklayabilirsiniz, Akıllı dahili arayüz de taşınabilirliğin olmazsa olmazlarındandır. USB'den film oynatabilmesi, internetin olmadığı karavanla uzak bölgelerde harddiskinizden film ve videolarınız izlemenizi sağlayacaktır.

FunFlix P1 gibi yüksek ışık gücüne sahip TFT LCD Panelli LED Akıllı Projeksiyon cihazlarını tercih edebilirsiniz. Uygun fiyatlı ürün alacaksanız ışık gücü en güçlü projeksiyonlardan birini tercih edebilirsiniz, HDMI girişine takacağınız akılı HDMI stick sayesinde akıllı yapabilir, Bluetooth bağlantı ile harici kaliteli ses barına aktarabilirsiniz ama ışık gücünü arttıramazsınız. Dolayısıyla ucuz projeksiyonların da en yüksek ışık gücüne sahip ürününü tercih edebilirsiniz. 


Epson EF-21 3LCD görüntü teknolojisine ve Lazer Lamba teknolojisine sahip taşınabilir Full HD 1920 x 1080 çözünürlükte bir projeksiyon cihazıdır. Dahili Google TV (Android TV) sadece internete bağlayarak Netlflix, Prime, Exxen, Tabii gibi platformlardan içerik izleyebileceğiniz anlamına gelir. Otomatik Odaklama ve Otomatik Kenar Düzeltme de vardır, tam 5 yıl lamba garantisi sunuyor. 1000 ansilümen ışık gücünü 108W güç tüketimi ile sunuyor.

Bütçenize uygun taşınabilir projeksiyon cihazını tercih edebilirsiniz.

Sabit Projeksiyon Cihazları

Projeksiyon cihazlarını kullanım alanınıza göre sınıflandırıyoruz evet aslında bu projeksiyonlarda taşınabilir ancak sürekli taşımaya hem boyut hem ağırlık olarak uygun değildirler. Sabit kullanacaksanız DLP, 3LCD  görüntü teknolojisine sahip normal lambalı yada lazer lamba teknolojine sahip cihazlar tercih edebilirsiniz.

BenQ TK700 DLP görüntü teknolojisine ve normal lamba teknolojisine sahip bir üründür, 4K çözünürlüktedir, yani görüntü 8 milyon noktacıktan oluşur. Sabit kullanım için giriş seviyesi segmentinde rakipsiz bir üründür.

Eğer oyun da oynuyorsanız günde 4 saatten fazla kullanacaksanız BenQ TK710 gibi DLP görüntü teknolojisine ve Lazer lamba teknolojisine sahip bir ürün tercih edebilirsiniz. Lazer lamba teknolojisi fiyatı arttıran bir unsurdur. Ancak hem her bölgeye eş ışık gücü verdiğinden keskinliği arttırır hem de ışık gücünü uzun yıllar koruduğu için stabil bir kalite sunar.

Giriş seviyesi segmentinde lens takımı 8 elementli olur, kontrastı üst segment ürünlere göre düşük olmasının en önemli sebebi budur. Bir sis efekti veya bir tül üstüne gelmiş gibi siyahların üzerine beyaz gölge düşer, bu ışıklar açıkken sorun olmaz ancak tam karanlık ortamda renklerin doygunluğunu yani kontrastı düşürür.

Orta ve üst segmentte 15 elementli lens takımları vardır, bu yüksek kontrast alınmasını sağlar, renk doygunluğu daha yüksektir. HDR gibi yazılımla oluşturulan renk derinlikleri belli yere kadar etkili olur, yüksek kontrast için esas etken lens takımı kalitesidir.

Epson TW7100 orta segmentte yer alan 15 elementli lens takımına sahiptir, 3LCD görüntü teknolojisi ve normal lamba teknolojisine sahiptir. BenQ TK710’un Epson TW7100’e göre kontrastı düşüktür. Dinamik kontrast çok tartışmalı bir konudur, Beyaz ışığı ölçeriz ve pay kısmına yazarız, Siyah ışığı ölçeriz ve payda kısmına yazarız, birbirine bölerek kontrast oranı dediğimiz değeri buluruz.

Full On/Off Ölçüm yöntemi, tamamen beyaz ekranı tamamen siyah ekrana böldüğümüz değerdir, Ansi Kontrast yöntemi ise damalı ekran yansıtarak siyah ve beyazı ölçerek oranı buluruz. LED ve Lazer lamba teknolojilerinin verdiği avantaj sayesinde paydadaki değer olan siyah ölçümünü çok düşük yazabiliyoruz, bu yüzden çok yüksek kontrast yazabilme imkanı bulsalarda aslında Epson TW7100 ve BenQ TK710 örneğinde olduğu gibi TW7100’ün kontastı daha yüksektir.

TK710 lazer lambalı olması normal lambalı TW7100’den daha yüksek kontrast üretemez, 15 elementli lens takımıyla Epson TW7100 BEnQ TK710’dan daha yüksek kontrast üretir, burada kullanılan optik parçalar Epson TW7100’ün daha kaliteli bir ürün olmasını sağlar ama lamba ömrünün kısa olduğu gerçeğini değiştirmez.

Hi-End ürünlerde fiyatın 200.000 TL üzerine çıkmasının sebebi ise tüm parçaların çok kaliteli seçilmesinden kaynaklanır. Hem görüntüyü oluşturan çip ve lens takımı hem de lamba teknolojisi üst seviyedir. Epson LS11000W motorize zoom fokus desteği, HDMI 2.1 girişleri, 20.000 saat 5 yıl garantili lambası ile rakipsiz özelliklere sahip bir üründür. 

Özet geçecek olursak Çözünürlük (4K 2160P, Full HD 1080P), Görüntü Teknolojisi (TFT LCD, DLP, 3LCD, SXRD), Lamba Teknolojisi, (Lazer, Normal Lambalı, LED) gibi özellikler fiyatın belirleyen en önemli unsurlardır. Lens takımı kalitesi benzer ürünler arasında giriş seviyesi, orta ve üst segment gibi özellikleri belirler. Akıllı Arayüz ve Otomatik Odaklama, Dahili hoparlör, Bluetooth teknolojisi ikincil özelliklerdir. Nerede ne amaçla hangi mesafeden kullanacağınızı belirlerseniz bütçenize göre tercihler yapabilirsiniz.

Gamma Screens projeksiyon perdeleri projeksiyonun en önemli tamamlayıcı unsurlarından biridir, projeksiyon perdesi ışığı toplayıp size belli bir kazançla geri gönderir, olmazsa olmaz değildir ama daha yüksek performansla izlemenizi sağlar.

HDMI Kablolar da önemlidir, 4K 60 Hz HDR özelliği kullanmak için en az HDMI 2.0b özellikli, 4K 120 Hz ve 8K içerikler için HDMI 2.1 özellikli HDMI kablolar almanız gerekiyor, 5m uzunluğa kadar bakır kablolar taşısa da 5m uzunluktan sonra tek yönlü Fiber HDMI kablolar kullanmak gerekiyor.

Askı aparatı yada tripod ayaklar da aldığınız projeksiyonun tavana mı yere mi konumlayacağınıza göre önemli tamamlayıcı unsurlardan biridir. Tavan askı aparatı yada duvar askı aparatı tavan yüksekliğine göre belirlenebilir.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.