Projeksiyon Perdesi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Projeksiyon Perdesi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

 

Projeksiyon perdesi tercihi esnasında yapılan araştırma, kişiyi her konuda olduğu gibi bilgi kirliliği havuzuna sürüklemektedir. Bu konuda aşağıdaki sade, anlaşılır ve kısa makale sorularınızın çoğuna birkaç dakikada cevap olacaktır.

En çok sorulan sorulardan biri; hangi tip projeksiyon perdesi yüzeyini tercih etmeliyim sorusudur.

Mat Beyaz – Projeksiyon Perde Yüzeyi

En yaygın kullanılan projeksiyon perdesi yüzeyidir. En düşük maliyetle görüntü yüzeyinde en fazla eşitlik (uniformity) arz etmesi ve ışık gücünden feragat etmeyi gerektirmemesi söz konusu yüzeyi dünyada bir standart haline getirmiştir.

Mat Beyaz – Fiber Glass – Projeksiyon Perde Yüzeyi
Fiber Glass katmanına sahip olan bu yüzey, potlaşma ve dalgalanma riskini en düşük maliyetle en düşük seviyeye indirdiği için; yüzeyde dalgalanma konusunda hassas kişiler tarafından fiyat/performans segmentinde tercih edilmektedir. Standart mat beyaz yüzeyden tek farkı, fiber glass materyal katmanına sahip olmasıdır. Söz konusu katman yüzeyin daha sabit kalmasına imkan tanımaktadır.


Kontrast Gri – Projeksiyon Perde Yüzeyi

Kontrast gri yüzeyler; dar bir kullanım alanına sahiptir. Siyah derinliğini, ışık gücünden feragat ederek elde eder. Her ne kadar adında kontrast ifadesi yer alsa da; aslında beyaz seviyesini azaltarak siyah derinliği artmasını sağlar; bir diğer deyişle ibreyi siyah lehine dönüştürmektedir. Ancak bu durum kontrastın artışı demek değildir. Eski tip 3LCD projeksiyon cihazlarında tercih edilmektedirler. 3LCD projeksiyon cihazlarında teknolojinin gelişmesiyle söz konusu yüzeyi kullanma gereği azalmıştır.
DLP projeksiyon cihazlarında ise kullanımı teknik açıdan doğru değildir, ziraa DLP projeksiyon cihazlarının beyaz ışık çıkışları, 3LCD cihazları kadar yüksek olmadığı için, istenmeyen koyu bir görüntü ortaya çıkmasına neden olabilir.

Gümüş - Projeksiyon Perde Yüzeyi
En çok yanlış anlaşılmış projeksiyon perde yüzeyidir. Söz konusu yüzeyin görüntü sistemleri dünyasında, tek kullanım alanı pasif polarize 3D görüntü sistemleridir. Bu sistemlerin hayat bulduğu alanlar ise; ticari sinemalar, 3D cep sinemaları gibi çoklu izleyici kitlesine hitap eden projelerdir. Pasif 3D sistemlerde teknik açıdan gerekli olan polarizasyon koruyucu özelliği nedeniyle kullanılır. Pasif 3D Cep Sinema kurulumlarımızda kullandığımız bu yüzeyin; başka hiçbir kullanım alanı olmadığının altını çizmek gerekir, zira gümüş yüzey, yoğun dar açıyla ışığı geriye yansıtma, potlaşma, iz yapma ve dalgalanmaya yatkın özelliklerinden ötürü ev sinema ve ofis alanlarda kullanılması uygun değildir.


Cam Tozlu - Projeksiyon Perde Yüzeyi
Belki de pazarlama alanında en çok suistimal edilen güzel bir sıfata sahip yüzey çeşidi diyebiliriz.. Dünyada üretilen tüm görüntüleme sistemlerinin ana amaçlarından biri; görüntüde "uniformity” sağlamaktır. Bir diğer deyişle görüntü alanınızın tümünde sağlıklı ve iyi bir seyir deneyimi için mümkün olan en üst düzey eşitliği arz etmektir. Cam tozlarının bulunduğu yüzeyler; projeksiyon cihazınızın arz ettiği beyaz pixellerin cam tozlarının bulunduğu noktalara çarparak patlamasına neden olur; haliyle görüntüde eşitlik amacının tersine bir sonuç ortaya çıkar. Bu durumu en iyi şu analoji ile anlatabiliriz belki de; TV panelinizde bulunan ledlerin görüntü yüzeyinde simliymiş gibi beyaz parlamalar yapması hoşunuza mı giderdi yoksa bu TV bozuk servise gönderelim mi derdiniz?

Cam tozlarının dökülmesi en çok şikayet edilen konu olmasının yanında, söz konusu tozların sağlık açısından ne gibi sonuçlar doğurabileceği bilinmemektedir.


ALR (LT VE ST)

Anti Light Reflection (ALR) adından da anlaşılacağı üzere, çevre ışığı reddeden özel projeksiyon perdesi yüzeyleridir.

Yansı yüzeyi olarak; gerçek anlamda projeksiyon cihazından aldığınız performansı maximum oranda arttıran yeni nesil yüzeylerdir.

Söz konusu ALR yüzeyler, doğal mesafe ve kısa mesafe projeksiyon cihazları için ayrı üretilemektedir.
Kısa mesafe projeksiyon cihazları için ALR ST veya ALR USTmodeller tercih edilmesi gerekmektedir.
Doğal mesafe projeksiyon cihazlarında ALR LT modelleri tercih edilmesi gerekmektedir.
Not: Projeksiyon cihazınızın atım oranı değerine bakarak hangi kategoride olduğunu bulabilirsiniz.

ALR yüzeylerin en büyük dezavantajı, teknik olarak sadece sabit çerçeveli veya gerdirme mekanizmalar ile kullanılabilmesidir. Tabi bu tip projeksiyon perdelerinin geleneksel projeksiyon perdelerine kıyasla maliyetleri de yüksektir.

 

ÖZET

Projeksiyon perdelerinin yüzey tipleri; projeksiyon cihazınızın arz ettiği görüntü performansını koruması temel hedeftir. Söz konusu amaca hizmet eden standart yüzey tipi mat beyazdır. Anlamlı ve gözle görülür performans artışını sağlayabilen yeni nesil ALR yüzeyler haricindeki tüm yüzey çeşitleri herhangi bir performans artışı sağlamazlar ve kullanım alanları dardır.

Projeksiyon perdesi konusunda aklınıza takılan sorular için bizimle iletişime geçebilirsiniz
02122368411




 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.