3D Projeksiyon Cihazı Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Öncelikle bazı sorulara cevap vermelisiniz, bu sorulara bağlı olarak bütçenizi de belirlemelisiniz. Biz bu yazıda doğru soruları sormanızı sağlayacağız.
3D projektörü nerede kullanacaksınız?
Projeksiyon cihazları genel olarak ortalama 4-5 metreden duvara yada perdeye yansıtılırlar… Ancak odası küçük olanlar içinde kısa mesafe (short throw) projektörler geliştirilmiştir. 3D görüntü alırken en önemli faktörlerden biri görüntünün boyutlarıdır, ekran boyutu arttıkça, orantılı olarak paralaks arttığından 3D görüntü pop-up (dışarı çıkma) yada derinlik artacaktır. Eğer odanın ortasına koymak problem olmuyorsa kısa mesafe 3D projektörler tercih edilmesi önerilir. Hem ışık gücünden hem kontrasttan tasarruf edilmiş olacaktır. Bunun yanında kısa mesafe olmayan 3D projeksiyon cihazları hem kablolama hem de görüntü kirliliğini önlemek adına en fazla tercih edilen cihazlardandır.
Ne izleyeceksiniz? Oyun Oynayabilir yada Film izleyebilirsiniz…
Projeksiyon Cihazınızın desteklediği görüntü kalitesi Full HD, HD veya XGA çözünürlüklerinde olabilir… Hatta yakın zamanda 4K ile tanışacağız. En iyi oyunlar genel olarak HD olmakla birlikte Full HD de olabilir. 3D Bluray filmler ise Full HD kalitesindedir. Burada kaliteyi bütçeniz belirleyecektir. Bütçeniz sınırsız ise yeni çıkacak olan 4K Projeksiyon Cihazı bile alabilirsiniz. Maksimum XGA çözünürlüğü destekleyen cihazlarda Full HD yada HD video oynattığınızda pikselleri fark edebilirsiniz. Kimilerini bu daha az rahatsız ediyorken, kimileri için dayanılmaz olmaktadır. Bu sizin ne kadar ayrıntılara dikkat ettiğinize göre değişir. Cihazın çözünürlük değeri arttıkça ışık gücü orantılı olarak düşer, buna bağlı olarak kontrast değeri önem kazanmaya başlar. Full HD cihazlarda fiyat farkının en önemli sebebi kontrast oranıdır.
Ne ile izleyeceksiniz? Filmi oyunu hangi kaynaktan oynatacaksınız?
3D Projeksiyon cihazlarının tümü PS3, 3D Bluray Oynatıcı yada dijital uydu alıcılarını (Digiturk, Dsmart uydu alıcılarını) desteklemez… Bunun için HDMI 1.4a Uyumluluk standardı geliştirilmiştir. Cihaz HDMI girişe sahip olmalı ve bu giriş HDMI 1.4 video formatlarını desteklemelidir. Eğer desteklemiyor ise Optoma firmasının çıkardığı 3D XL cihazını alabilirsiniz. Bu cihaz tüm projeksiyon cihazları ile uyumlu değildir. HDMI girişi olan ve uygun firmware güncellemesi yapılmış cihazlar için geçerlidir. Sadece HD 720p 3D görüntü alabilirsiniz.
Yukarıda saydığımız cihazınız yok ise bilgisayardan 3D oynatabilirsiniz, dizüstü 3D bilgisayarlarda 3D BD oynatıcı olduğundan filmler ve oyunla konusunda sıkıntı çıkmayabilir, ancak masaüstü yada dizüstü bilgisayarınız 3D değilse ve 3D film izlemek istiyorsanız SBS (sidebyside-yanyana) 3D filmler edinmelisiniz. Bunlar frame sequential formatında videolardır, Alt üst ve yan yana şeklinde görünür. HDMI 1.4a uyumluluğu olmayan bir bir projeksiyon cihazı ile bu formattaki videoları uygun medya oynatıcı yazılımı ile görüntüleyebilirsiniz. En gelişmişi Stereoscopic Player programıdır.
Nereden Satın Alacaksınız?
4 – Satın alınan Firma; BoyutDijital.com olmalıdır!
3D Projeksiyon satın alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus satın alacağınız adrestir. 3D Projeksiyon cihazları resmi distribütör garantili olmalı, lamba vs gibi yedek parçaları temin edilebilir olmalıdır. 3D Projeksiyon Cihazlarının kullanımı ve ek donanımları kimilerine göre karmaşık olabilir, TEDEV Mühendislik BoyutDijital.com adresinden satın aldığınız ürünlerde karmaşa yaşamaz, ne aldığınızı bilirsiniz, BoyutDijital.com müşteri temsilcileriyle görüşme yaparak aldığınız ürünler %100 vaat edilen özellikler yerine getirilir. Cihazı evinize kurmadan önce ofiste bire bir, kurduktan sonra telefonla uzman desteği alabilirsiniz. 3D Projeksiyon Satışı konusunda uzmanlaşmış olan BoyutDijital.com kredi kartlarına 12 taksit seçeneği, havale indirimi, ücretsiz kargo, sürpriz hediye ürünler gibi pek çok tercihinizde ödeme kolaylıkları sağlayacaktır.
TeknoEğitim - Nedir? Ne Değildir?